Indikátor ekonomického sentimentu aj v januári 2014 pokračoval v raste

30.01.2014 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Indikátor ekonomického sentimentu (IES) aj v januári 2014 pokračoval v raste. Oproti hodnote minulého mesiaca sa jeho trojmesačný kĺzavý priemer zvýšil o 0,7 bodu na 96,1.

Do výsledku sa premietol priaznivý vývoj dôvery v stavebníctve, priemysle a medzi spotrebiteľmi. Aktuálne IES prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 8,4 bodu, naďalej však zaostáva za úrovňou priemeru za roky 1997 až 2013 o 8,4 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v januári 2014 oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 3 body na hodnotu 2 a dosiahol úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnili priaznivé očakávania rastu produkcie na najbližšie tri mesiace.

Indikátor dôvery v stavebníctve v januári vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 7,5 bodu na mínus 36 vplyvom priaznivejších hodnotení súčasného dopytu a najmä očakávanej zamestnanosti. Zaostávanie aktuálneho výsledku za dlhodobým priemerom predstavovalo 8 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v januári 2014 v porovnaní s decembrom 2013 o 1 percentuálny bod, a to vplyvom negatívnych hodnotení podnikateľskej situácie a stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách v januári opäť mierne vzrástol, jeho hodnota sa v porovnaní s decembrom zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo pozitívne hodnotenie podnikateľskej situácie, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.

Január 2014 priniesol zlepšenie spotrebiteľskej atmosféry. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa oproti decembru 2013 zvýšil o 5,5 bodu na mínus 13,5, pričom rast podporili všetky zložky, a to očakávaná ekonomická situácia v SR, odhadovaný vývoj nezamestnanosti, predpokladaný vývoj finančnej situácie domácností a perspektívy úspor domácností. Aktuálne index prevyšuje dlhodobý priemer a spotrebitelia sú optimistickejší ako pred rokom o 23,6 bodu.
 

Vyberte región